+36306307844 | felfekvesterapia@gmail.com | Felfekvés Terápia Med-Pont 1143. Bp. Hungária körút 73.

+36306307844 | felfekvesterapia@gmail.com | Felfekvés Terápia Med-Pont 1143. Bp. Hungária körút 73.

Blog

Felfekvés

Finibus Bonorum
2023.11.13 18:18
Felfekvés

A felfekvés egy olyan komoly egészségügyi probléma, amely a nyomáspontok hosszantartó kitettsége miatt alakul ki a bőrön és a szövetekben. Ez a probléma elsősorban az időseket és ágyhoz kötött, immobilitással élő betegeket érinti.

Kedves Olvasó!

A felfekvés egy olyan komoly egészségügyi probléma, amely a nyomáspontok hosszantartó kitettsége miatt alakul ki a bőrön és a szövetekben. Ez a probléma elsősorban az időseket és ágyhoz kötött, immobilitással élő betegeket érinti. A felfekvés kialakulásának főbb okai közé tartozik a hosszú időn át történő ágyban fekvés, a bőr közvetlen behatása kemény felületekre, a vérkeringés csökkenése, a táplálkozás elégtelensége és a hidratálás hiánya. Ezek a tényezők hozzájárulnak a bőr és a szövetek nyomási sebeinek kialakulásához.

A felfekvés kezelése többféle módon történhet, és az eljárás a felfekvés stádiumától függ. A kezdeti stádiumban az alapvető lépés az érintett területek nyomásmentesítése. Ez azáltal érhető el, hogy rendszeresen változtatjuk az ágyon fekvő vagy ülő betegek testhelyzetét, hogy a nyomás egyenletesen oszoljon el a különböző pontok között.

A felfekvés következő stádiumában fontos a rendszeres tisztálkodás és hidratálás. Az érintett területeket speciális kenőcsökkel vagy krémekkel kell kezelni, amelyek elősegítik a sebgyógyulást és megóvják a bőrt a további sérülésektől. A legfejlettebb stádiumban már szükség van orvosi beavatkozásra. A sebeket steril kötszerekkel kell ellátni, és az esetek súlyosságától függően sebészeti beavatkozásra is szükség lehet.

Az alapot alkotó tényezőkkel szembesülve a kórházakban és az otthoni ápolásban speciális decubitus matracokat használnak, amelyek célja a nyomás elosztása és a bőr védelme. Ezek a matracok hozzájárulnak a felfekvés megelőzéséhez és kezeléséhez.

A felfekvés kezelése, megelőzése és gondozása rendkívül fontos a betegek egészségének és jólétének fenntartása érdekében. Együttműködésre és az orvosi szakemberekkel való kommunikációra van szükség annak érdekében, hogy hatékonyan megelőzzük és kezeljük ezt a problémát.